GP:s krönikör har ett drastiskt förslag för att få ordning i Nordstan: ta bort taket.
GP:s krönikör har ett drastiskt förslag för att få ordning i Nordstan: ta bort taket. Bild: Robin Aron

Det är dags att riva taket på Nordstan

GP:s arkitekturskribent Mark Isitt konstaterar att brottslighet i Nordstan har varit problematisk ända sedan köpcentret invigdes. Men han har en lösning. Riv taket: "så snart Nordstan slutar vara värmestuga efter stängning kommer helt säkert langarna att sluta uppehålla sig där".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Knark säljs och varor snodda på beställning lämnas över. Beställer gör du på Kafé Carneval, Restaurang Murveln eller Femmans biljardhall. Full diskretionsrätt utlovas.”

Jag läser om Nordstan. 30 miljoner besökare per år, 4,4 miljarder i årsomsättning, 320 000 kvadratmeter.

LÄS MER:Arkitekterna måste prata öppet om skönhet

Men, tänker du, Carneval, Murveln och biljarden … har inte de bommat igen?

Jo. Men så är också artikeln 30 år gammal. Jag skrev den 1989 för gratistidningen City Nytt, hittade den på vinden när jag flyttstädade häromdagen. På öppningsbilden poserar jag själv, hängandes utanför Femman, klädd i svart och halmhatt och spetsiga Puerto Rico-boots, precis som knarklangaren i Velvet Undergrounds Waiting for the man.

ANNONS

"Here he comes, he’s all dressed in black, PR shoes and a big straw hat"

Sedan dess har ingenting hänt i Nordstan. Förutom att knarkförsäljningen ökat, vill säga.

LÄS MER:Narkotikabrotten kring Nordstan – gata för gata

”Narkotika har fått ett fäste som saknar motstycke i min 30-åriga karriär som polis”, säger Anders Börjesson, chef för citypolisen, i ett GT-reportage från i julas (GT 12/5 2018).

Det är en situation som fått Sofia Dahlström, GT:s chefredaktör, att ifrågasätta köpcentrumets hela existens (GT 29/9 2018). ”Ibland känns det som att den rätta lösningen är att riva hela Nordstan.” Riktigt så extrem är inte jag. Jag nöjer mig med taket. Riv. Det. Nu. För så snart Nordstan slutar vara värmestuga efter stängning kommer helt säkert langarna att sluta uppehålla sig där.

Och slutar langarna uppehålla sig där slutar du och jag helt säkert att gå omvägar och då kommer gatulivet successivt normaliseras och kvällsöppna verksamheter etableras och den nuvarande obalansen mellan dag- och nattbefolkning att jämnas ut.

Det är ett arkitektoniskt ingrepp som även Nordstans 200 näringsidkare borde välkomna. Visst, enligt konsultbyrån Spacescape ”passerar dubbelt så många Nordstans huvudentré som de mest använda delarna av Avenyn, Linnégatan, Kungsgatan och Vasagatan, tillsammans”. Men är denna invasion egentligen så eftersträvansvärd? Är det verkligen så butikerna vill positionera sig gentemot den växande näthandeln, genom att erbjuda Sveriges mest stressiga shoppingmiljö? Vore inte en nedkylning av kaoskommersen till fördel även för dem?

ANNONS

LÄS MER:En annan sida av Nordstan

I slutändan är Nordstan förstås en politisk fråga. Den berör hela Göteborg. Ända sedan köpcentrumets första byggnader invigdes 1969 har brottsligheten varit ett bekymmer och ska kriminaliteten begränsas krävs radikalare grepp än man hittills prövat. Och medan det vore dumt att riva enskilda hus – flera av 1900-talets främsta funktionalister är representerade här, däribland Nils Einar Eriksson, Anders Tengbom och Backström & Reinius – finns det få långsiktiga argument för att bevara taket.

Jag kommer faktiskt bara på ett enda; om taket förblir vet jag åtminstone vad jag ska skriva för artikel om 30 år – samma som jag skrev för 30 år sedan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS